Dimmerbox i gatebox

  • 2 Odpowiedzi
  • 294 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emg

  • * 2
  • 0
    • Zobacz profil
Dimmerbox i gatebox
« dnia: Grudzień 03, 2018, 06:56:14 pm »
Witam wszystkich, mam dwa moduły j.w. Sterowanie bramą działa poprzez aplikację w zasadzie bez problemu, chciałem dołożyć ikonki powiadomień brama otwarta/zamknięta poprzez automate, ale w lokalnej sieci nie mogę się połączyć z gateboxem z przeglądarek z telefonu ani z kompa poprzez adres IP. Kanał mam ustawiony na stałe, jak się połączę bezpośrednio do modułu przez jego sieć to później przez jakiś czas przeglądarki się łączą, a później znowu brak możliwości połączenia. Gdzie szukać problemu, czy możliwości rozwiązania?

I drugi moduł dimmerbox oraz problem to taki, że zawiesza się i nie można sterować z telefonu z aplikacji, nie mozna się połączyć z siecią modułu. Harmonogram działa i zapala i gasi lampki, ale żeby znowu sterować to konieczne jest odłączenie modułu. 2 przypadki miałem w ciągu około miesiąca, przycisków na razie nie mam, obciążenie to 3 ledy sciemniające po 4W. Gdzie tutaj można szukać przyczyny, czy tak ma byc i trzeba co jakiś czas moduł odłączyć od zasilania? Nie jest to zbyt wygodne bo moduł mam w średnio dostępnym miejscu.

Pozdrawiam
*

Offline k3rnell

  • ** 40
  • 5
    • Zobacz profil
Odp: Dimmerbox i gatebox
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2018, 02:17:36 pm »
jak się połączę bezpośrednio do modułu przez jego sieć to później przez jakiś czas przeglądarki się łączą, a później znowu brak możliwości połączenia.
Jaka wersja FV i HW? Zacząłbym od aktualizacji firmware w sterowniku, potem sprawdził czy moduł ma wystarczającą siłę sygnału sieci WiFi, itp, itd. Co pokazuje http://192.168.4.1/api/device/state ?

że zawiesza się i nie można sterować z telefonu z aplikacji, nie mozna się połączyć z siecią modułu
Rozwiązanie podobne jak wyżej - sprawdzić zasięg sieci WiFi następnie zaktualizować firmware.
*

Offline emg

  • * 2
  • 0
    • Zobacz profil
Odp: Dimmerbox i gatebox
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 05, 2018, 08:45:54 pm »
Gatebox ma hw 7.2 i fw 0.611. Zasięg jest ok, moduł jest około 3-4m od routera. Logując się do sieci gatebox-a i odczytaniu parametrów pokazuje się:

{"currentPos":0,"desiredPos":50,"extraButtonType":2,"extraButtonRelayNumber":1,"extraButtonPulseTimeMs":800,"extraButtonInvert":0,"gateType":0,"gateRelayNumber":0,"gatePulseTimeMs":800,"gateInvert":0,"inputsType":1,"openLimitSwitchInputNumber":0,"closeLimitSwitchInputNumber":1}


W sieci lokalnej router przyznaje dla gateboxa adres 192.168.1.11 i wchodząc w sieci wewnętrznej przez przeglądarkę na ten adres przez jakiś czas da się odczytać te parametry (po tym jak się zaloguję bezpośrednio do gateboxa). Po pewnym czasie "witryna" jest już niedostępna. Aplikacja wbox steruje cały czas, więc problemu z zasięgiem nie ma.