Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb

  • 9 Odpowiedzi
  • 614 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bblazej

  • * 17
  • 0
    • Zobacz profil
Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« dnia: Luty 12, 2018, 10:00:10 pm »
Cześć wszystkim,

Z opoznieniami, ale zakończyłem montaż wszystkich bleboxow w lacznikach swiatla (na razie w 12 obwodach) , zrobiłem sceny je (w domoticzu) z czujnikami podpietymi pod Xiaomi Gate2, nawilzaczami, klima i innymi takimi. Śmiga lepiej niż sądziłem. Kolejne pójdą wersje bez kabli w lacznikach, gdzie nie była zmieniana instalacja.

Pozytywnie zaskoczony byłem zasięgiem wifi bleboxow- trzy ściany działowe, jedna nośna, 18m w linii prostej, jest jedna kreska zasięgu i działa :D

Natknąłem się tylko na jeden problem, który kosztował mnie już trzy BleboxyD (1.0 i 2.0). Elektryk twierdzi, że instalacja jest ok, ale w przypadku jednego obwodu każdy blebox pada po 30 minutach. Najpierw jeden kanał, później drugi ( po przelaczeniu). W obwodzie są dwie zarowki, trzy łączniki podłączone szeregowy, faza pod jeden z łączników (zgodnie z instrukcją do bleboxaD), te sam łącznik do blebox. W momencie kliknięcia jest krótki impuls. Działa przez jakiś czas i przestaje (blebox działa wyłącznie sterowany zdalnie, przestaje działać po kliknięciu lacznika).

Jak wspominałem, elektryk, który kładł instalację twierdzi, że jest ok. Tylko psuje się wylaczb8e w jednym miejscu. Czy mozecie doradzic jak i co powinienem sprawdzić żeby namierzyć przyczynę?

Pozdrawiam
Błażej
*

Offline miru

  • * 7
  • 0
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: miru
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2018, 06:28:23 am »
Dzień dobry,
wersje 1 i 2  są inaczej sterowane 1- fazą, 2 - neutralnym.
Rozumiem że chodziło o równoległe a nie szeregowe połączenie przycisków?
Sprawdziłbym jeszcze jak zachowuje się instalacja po jednoczesnym zwarciu wszystkich łączników.

Pozdrawiam


*

Offline bblazej

  • * 17
  • 0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2018, 02:16:17 pm »
Zgadza się równolegle. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Teraz mam v1 podłączone pod fazę. Czy sugerujesz sprawdzić to przy podlaczonym bleboxie?
*

Offline bblazej

  • * 17
  • 0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2018, 05:05:09 pm »
I chyba mam przyczynę - na przewodach neutralnych w dwóch gniazdkach jest napięcie cały czas. Poniżej 70V, ale jest. Jak tylko je odłączam wszystko śmiga na jedym gniazdku. Chyba czas rozkuć ściany.
*

Offline miru

  • * 7
  • 0
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: miru
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2018, 05:37:26 pm »
To faktycznie może być przyczyna.
Osobiście obstawiałem zagmatwanie po stronie włączników, inna faza niż ta zasilająca kostkę itp.
Zabezpieczenia teoretycznie powinny to pokazać
Oczywiście bez kostki - duży skrót myślowy
Przy takich problemach z instalacją warto zainwestować w dobrego elektryka/pomiarowca, elektronika nadal jest droga  ;)
Pozdrawiam


*

Offline Neon

  • ** 26
  • 1
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Loxone
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2018, 07:44:43 pm »
Zacznij od dokręcenia przewodów w rozdzielnicy.
Szczególnie polecam sprawdzić dokręcenie wszystkich przewodów N (różnicówki, ...).

Pozdrowienia,
NEON
*

Offline bblazej

  • * 17
  • 0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2018, 12:01:48 pm »
Dziękuję bardzo.

Na tyle się nie znam, żeby dotykać tablicy. Elektryk, który kładł instalację ma sprawdzić co się dzieje. Zaczął od tego, że to normalne jest, gdy jest tyle przewodów obok siebie, że na niebieski pseudomagicznie przenosi się napięcie. Chyba coś zepsuli robiąc master switch do całego światła. Tam też blebox nie daje rady :/
*

Offline k3rnell

  • ** 36
  • 5
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2018, 08:46:57 pm »
Elektryk twierdzi, że instalacja jest ok, ale w przypadku jednego obwodu każdy blebox pada po 30 minutach. Najpierw jeden kanał, później drugi ( po przelaczeniu). W obwodzie są dwie zarowki, trzy łączniki podłączone szeregowy, faza pod jeden z łączników (zgodnie z instrukcją do bleboxaD), te sam łącznik do blebox.
Dom jest zasilany z instalacji trójfazowej? Jeżeli tak to trzeba zwrócić szczególną uwagę na tworzenie obwodów wyłącznie w obrębie jednej fazy! Skąd masz zasilanie L i N do switchBoxa? Nie przełączasz przypadkiem napięć międzyfazowych?
przewodach neutralnych w dwóch gniazdkach jest napięcie cały czas. Poniżej 70V, ale jest.
Elektryk powinien wykonać pomiar rezystancji izolacji problematycznego odcinka. Może przewód dostał przebicia (i to dosłownego, np. gwoździem od obrazka?).
*

Offline bblazej

  • * 17
  • 0
    • Zobacz profil
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2018, 08:47:39 pm »
Instalacja wymieniona. Po 3 tygodniach switchboxd v1 przestal dzialac. Dziala tylko przez apke. Nie mam juz pomysłu - wlozylem inna kostke (tez switchboxd v1 od tego samego dystrybutora hw:0.7 fw:0.602). Nie rozumiem dlaczego nienaturalnie nagrzewaja sie - pod te sama faze podlaczone sa 4 inne kostki i wszystko smiga. Niestety inbox niejest opcja.

Nie mam juz pomyslu  o zrobic - moze znacie kogos w Warszawie kto ogarnia kostki?

Pozdrawiam
Blazej
*

Offline Patriko

  • Moderator
  • ***** 376
  • 20
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Darin/BleBox.eu
Odp: Pytanie pod koniec przygód z instalacja tuzin bb
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 07, 2018, 07:52:01 am »
bblazej, próbowałeś nowego, 2.0 zamiast 0.7?

P.