Centrala Lifedomus

  • 30 Odpowiedzi
  • 8321 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline homelogic

  • Moderator
  • ***** 341
  • 11
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Loxone + Ampio + Delta Dore + Grenton + KNX
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 21, 2015, 01:33:26 am »
Znalazłem w końcu filmik z konfigiem scen, czyli tym co mnie najbardziej wymiotło podczas demonstracji prototypu.

https://www.youtube.com/watch?v=_f05yN5IOLk

Od 3:15 pokazują prostą scenę na timerze. Tutaj jest jeszcze pikuś.
Od 4:00 pokazują budowanie graficzne bardziej zaawansowanej sceny. Taki kolorowy rysunek można oczywiście jednym kliknięciem przerobić na kod i vice versa. Co ciekawe, kod można było też wstawiać w graficzne elementy algorytmu.

Przy okazji, w 0:23 pokazują listę protokołów (po lewej)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2015, 01:39:09 am wysłana przez homelogic »
*

Offline sztywniak

  • ***** 601
  • 23
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: HC2 3.60/ 4.37, Vera 1.7.1018
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 21, 2015, 06:17:53 am »
Co tu dużo mówić,  interfejs gniecie
*

Offline marecki_0luk1

  • Administratorzy
  • ***** 408
  • 24
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: HC2 4.100
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 21, 2015, 08:03:14 am »
Powiem tak jak jednak sztywniak dostanie jakimś "cudem" centralę i jak "cudem" podzieli się dalej ze światem to patrząc na to jak to wygląda to można wydłubywać ze ścian kostki :D Dawno nie widziałem czegoś tak fajnego :), a przecież mam Fibaro ;)
*

Offline viperlodz

  • Moderator Globalny
  • ***** 595
  • 17
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: HC2 3.600 | HC2 4.080 | HC2 4.110
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 21, 2015, 09:56:05 am »
Znalazłem w końcu filmik z konfigiem scen, czyli tym co mnie najbardziej wymiotło podczas demonstracji prototypu.

https://www.youtube.com/watch?v=_f05yN5IOLk

Od 3:15 pokazują prostą scenę na timerze. Tutaj jest jeszcze pikuś.
Od 4:00 pokazują budowanie graficzne bardziej zaawansowanej sceny. Taki kolorowy rysunek można oczywiście jednym kliknięciem przerobić na kod i vice versa. Co ciekawe, kod można było też wstawiać w graficzne elementy algorytmu.

Przy okazji, w 0:23 pokazują listę protokołów (po lewej)

Wyłączyłem filmik, bo się wkurzyłem po 2 minutach... ;P
*

Offline homelogic

  • Moderator
  • ***** 341
  • 11
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Loxone + Ampio + Delta Dore + Grenton + KNX
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 21, 2015, 08:54:58 pm »
Na początek parę fot pudła, centralki oraz kawałki interfejsów.

Niestety większe testy muszą poczekać - centralkę trzeba telefonicznie zarejestrować we Francy. Obecnie mam zablokowane wszystkie opcje w Config Studio, nie mogę dodawać protokołów ani lokacji. Jutro z rana zacznę ich atakować ;)

Co ciekawe, protokół Delta Dore jest obsługiwany za pomocą dodanego dongla USB.
*

Offline homelogic

  • Moderator
  • ***** 341
  • 11
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Loxone + Ampio + Delta Dore + Grenton + KNX
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 21, 2015, 08:56:58 pm »
No i sniff po otwartych portach - przynajmniej tyle mogę dzisiaj zrobić ;)

Centralka raportuje że znalazła aktualizację, ale nie można pobrać - pewnie ze względu na brak rejestracji.
*

Offline sztywniak

  • ***** 601
  • 23
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: HC2 3.60/ 4.37, Vera 1.7.1018
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 21, 2015, 09:20:05 pm »
Dzięki za wrzutki. Szczególnie interesująco wyglądają zeskanowane usługi m.in. streaming
*

Offline richo

  • Moderator Globalny
  • ***** 146
  • 6
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Indigo 6/HC 4.037
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 21, 2015, 09:50:45 pm »
Fajne ale powiem szczerze interfejs mnie nie powalił. Jakoś wygląda mi na niezorganizowany chociaż widać, ze możliwości spore. Po Indigo nie jest łatwo mnie zaskoczyć


Sent using Tapatalk
richo
*

Offline homelogic

  • Moderator
  • ***** 341
  • 11
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Loxone + Ampio + Delta Dore + Grenton + KNX
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 21, 2015, 09:59:35 pm »
To jeszcze hardware - centralka to jest dokładnie ten kompik:

http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/nuc/nuc-kit-dccp847dye.html
*

Offline electrocontrol

  • ** 31
  • 1
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: KNX
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 21, 2015, 10:09:04 pm »
Wizualnie interfejs może faktycznie nie powala. Ale kwestia integracji i konfiguracji wygląda naprawdę dobrze. Osobiście obawiam się tylko spraw związanych z działaniem w chmurze, rejestracją zdalną itp.
Podobnie jak inni tutaj czekam na testy. Będziesz testować też z KNX? Opcja integracji z Sonos też może być interesująca.
*

Offline homelogic

  • Moderator
  • ***** 341
  • 11
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Loxone + Ampio + Delta Dore + Grenton + KNX
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 21, 2015, 11:04:36 pm »
Interfejs konfiguracyjny faktycznie jest trochę nadziubdziany tymi wszystkimi kolorowymi kwadracikami. Z kolei interfejsy klienckie będą takie jak je narysujemy. Wskazana będzie współpraca z architektem który robi wizualizacje danej inwestycji. Klasyka KNX ;)

Co do chmur - niby wszystko ma być tam lokalnie i tylko kwestia kupowania plugów lub funkcjonalności ma być załatwiana chmurą. Nawet mają koncepcje lokalnej chmury domowej, robionej za pomocą tej centralki. Potestujemy i zobaczymy... KNXa też sprawdzę, ale to w dalszej kolejności. Na razie stawiam to sobie na chacie i poza testowaniem stabilności działania z modułami Delta Dore zaczynam zabawę od XBMC oraz EventGhosta. Sonosa niestety nie posiadam na stanie, ale jakby co z przyjemnością przyjmę na testy ;)
*

Offline homelogic

  • Moderator
  • ***** 341
  • 11
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Loxone + Ampio + Delta Dore + Grenton + KNX
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 24, 2015, 11:18:25 am »
Mały update. Centralka wciąż leży. Jest to pierwszy egzemplarz jaki wyszedł pod szyldem nowej firmy i pierwszy który wyjechał do naszego kraju. W związku z tym mamy francuską wersję czeskiego filmu.

Czekam aż mój request przebije się przez odpowiednie działy korporacyjne i trafi w ręce odpowiednich ludzi.
*

Offline sztywniak

  • ***** 601
  • 23
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: HC2 3.60/ 4.37, Vera 1.7.1018
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 24, 2015, 04:52:21 pm »
ROTFL
*

Offline homelogic

  • Moderator
  • ***** 341
  • 11
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: Loxone + Ampio + Delta Dore + Grenton + KNX
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 24, 2015, 05:38:23 pm »
Wytrzymałem dwa lata z F - nic mnie już nie zaskoczy.

Na razie jest norma - pierwsze koty za płoty. Obiecali że centralkę potestuję w kwietniu, czyli jeszcze został tydzień ;).
*

Offline sztywniak

  • ***** 601
  • 23
    • Zobacz profil
  • Nazwa i wersja ID: HC2 3.60/ 4.37, Vera 1.7.1018
Odp: Centrala Lifedomus
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 24, 2015, 05:42:41 pm »
Mnie po chińskich kamerach też już nic nie zaskoczy ;-)