Forum użytkowników automatyki budynkowej

Z-wave => Fibaro - sceny => Wątek zaczęty przez: elmer-83 w Marzec 15, 2020, 07:20:24 pm

Tytuł: Światło wiatrołap
Wiadomość wysłana przez: elmer-83 w Marzec 15, 2020, 07:20:24 pm
Cześć wszystkim.

Czy możecie mi pomóc?
Otóż mam zainstalowany switch od oswietlenia w wiatrolapie, mam też zainstalowana Motion sensor.
Próbuje ogarnąć scenę w której gdy wejdę do wiatrołapu bez naciskania klawisza światło się zaświeci i automatycznie zgaśnie. 
To jest proste. Schody zaczynają się gdy chcę korzystać z klawisza i by światło nie gasło samo aż do kolejnego naciśnięcia klawisza.
Próbowałem zrobić zmienną która zmienia stan z 0 na 1 i znów na 0 przy każdym wciśnięciu klawisza. Niestety zmienne w fibaro nie działają jak w PLC i nie mogą być warunkiem ale tylko wyzwalaczem. :/
Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić?
Tytuł: Odp: Światło wiatrołap
Wiadomość wysłana przez: viperlodz w Marzec 15, 2020, 08:06:56 pm
Możesz na kilka sposobów to zrobić.
1. Jak ręcznie włączysz światło to wtedy scena na ruch nie jest aktywna. Czyli sprawdzaj także czy światło jest włączone w tej scenie.
2. Stworzenie zmiennej i jej zmiana za pomoca scene activation pod przyciskiem. Wtedy zmieniasz stan zmiennej i możesz ją później wybrać jako warunek.
Tytuł: Odp: Światło wiatrołap
Wiadomość wysłana przez: elmer-83 w Marzec 16, 2020, 02:01:39 pm
Dziękuję
Wstawiłem zmienną ale nie działa.
Czy da się to zrobić w bloczkach ?