Ogrzewanie podłogowe

  • 15 Odpowiedzi
  • 1772 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline irbis

  • * 3
  • 0
Ogrzewanie podłogowe
« dnia: Październik 23, 2018, 09:39:56 am »
Witam
Posiadam centralkę za HC2 i chciałbym sterować nią ogrzewaniem podłogowym. Doczytałem że trzeba termometr i switch podpięty do elektrozaworu przy rozdzielaczu.
Jako czujnik temperatury użyłem FGBS-001 - Universal Binary Sensor.
Termometr mam ustawiony jako główny w danym pomieszczeniu.
Czy jest możliwe żeby Fibaro sterowało takim układem przez Panel ogrzewania.
Gdzie wskazać żeby fibaro wiedziało czym ma kręcić  ;) ?
Nie mogę ustawić termostatu bo takowego nie posiadam (mam tylko switch2).
*

Offline viperlodz

  • Moderator Globalny
  • ***** 779
  • 21
  • Nazwa i wersja ID: HC2 4.180 | HC2 4.560 | HC2 4.080
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 23, 2018, 10:27:37 am »
Trzeba ustawić powiązania.
*

Offline marcinwojciesz

  • Moderator Globalny
  • ***** 119
  • 3
  • Nazwa i wersja ID: HC2 4.042, Sterbox
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 23, 2018, 01:25:59 pm »
Tak jak powiedział @VIPERLODZ - wejdź w PANELE - POWIAZANIA - STEROWANIE OGRZEWANIEM i tam zrób po kolei nowe powiązanie (pokaż czujnik temperatury i drugie urządzenie jakim ma sterować). Potem w PANELU OGRZEWANIA poustawiaj sobie temperaturki i już.
*

Offline irbis

  • * 3
  • 0
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 24, 2018, 08:47:38 am »
Dziękuje za podpowiedz.
Zrobiłem tak i nasuwa mi się kolejne pytanie.
Na próbę ustawiłem temperaturę w pomieszczeniu na kilka stopni wyższą niż jest aktualnie.
Czy stan włącznika odzwierciedla faktyczny stan który ustawił panel ogrzewanie.
Bo zasadniczo to nie bardzo się zmienił a według mnie to powinien ten zawór jednak otworzyć ;-)
*

Offline marcinwojciesz

  • Moderator Globalny
  • ***** 119
  • 3
  • Nazwa i wersja ID: HC2 4.042, Sterbox
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 24, 2018, 10:08:50 am »
Jeżeli wszystko zrobiłeś prawidłowo i widzisz w panelu ogrzewania, przypisałeś do pomieszczeń i do tego ustawiłeś temperaturę większą od tej co masz aktualnie to zawór powinien być otwarty żeby zwiększyć temperaturę w danym pokoju.
*

Offline karol13

  • * 3
  • 0
  • Nazwa i wersja ID: karol13@o2.pl
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 14, 2018, 06:32:52 pm »
Witam,
 a co w przypadku kiedy siłowniki termoelektryczne są otwarte NO, jak ustawić w Panelu Ogrzewania, aby się zamykały kiedy temperatura w pomieszczeniu zostanie osiągnięta. Jak robię harmonogram w Panelu Sterowania to obieg jest włączony w tedy kiedy powinien być zamknięty.
*

Offline viperlodz

  • Moderator Globalny
  • ***** 779
  • 21
  • Nazwa i wersja ID: HC2 4.180 | HC2 4.560 | HC2 4.080
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2018, 11:23:18 am »
Nie rozumiem pytania.
Panel w fibaro razem z powiązaniem działa tylko z siłownikami NC.
W innym wypadku trzeba samemu to oprogramować.
*

Offline karol13

  • * 3
  • 0
  • Nazwa i wersja ID: karol13@o2.pl
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2018, 01:29:33 pm »
Panel w fibaro razem z powiązaniem działa tylko z siłownikami NC.
W innym wypadku trzeba samemu to oprogramować.

i tu pojawia się moja rozpacz. Posiadam siłowniki NO. Mogę zrobić sceny, ale nie będę mógł zmieniać temperatury. Trzeba będzie za każdym razem zmieniać scenę.

W jaki sposób mógłbym to rozwiązać?
*

Offline viperlodz

  • Moderator Globalny
  • ***** 779
  • 21
  • Nazwa i wersja ID: HC2 4.180 | HC2 4.560 | HC2 4.080
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 15, 2018, 02:07:55 pm »
Można zmieniać temperaturę w panelu, ale trzeba napisać skrypt to sterowania siłownikami lub zmiana siłowników na NC.
Ja coś takiego piszę pod klientów + wykorzystanie delty więc jest to bardziej zaawansowane niż standardowy panel ogrzewania Fibaro, który włącza/ wylącza jak temperatura zostanie osiągnięta.
*

Offline Tyskirulez

  • * 13
  • 0
  • Nazwa i wersja ID: Radosław Paździor
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2020, 06:25:57 pm »
Tak jak powiedział @VIPERLODZ - wejdź w PANELE - POWIAZANIA - STEROWANIE OGRZEWANIEM i tam zrób po kolei nowe powiązanie (pokaż czujnik temperatury i drugie urządzenie jakim ma sterować). Potem w PANELU OGRZEWANIA poustawiaj sobie temperaturki i już.
Jak to zrobić w HC3?

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

*

Offline viperlodz

  • Moderator Globalny
  • ***** 779
  • 21
  • Nazwa i wersja ID: HC2 4.180 | HC2 4.560 | HC2 4.080
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2020, 12:27:44 pm »
Dodając nowe urządzenie jako inne i wybrać Termostat.
*

Offline Tyskirulez

  • * 13
  • 0
  • Nazwa i wersja ID: Radosław Paździor
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2020, 12:56:42 pm »
Dodając nowe urządzenie jako inne i wybrać Termostat.
Czyli wchodzę w urządzenia -> potem inne po prawej i tam dopiero plusik z góry?

Jaka kolejność?
Motion sensor a potem Smart module?

Btw. w motion sensor w temp dodałem asocjacje z Smart module. Czy to będzie to? Ale nadal nic nie widze możliwości dodania strefy ogrzewania.

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

*

Offline Tyskirulez

  • * 13
  • 0
  • Nazwa i wersja ID: Radosław Paździor
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2020, 01:00:56 pm »
Wpisałem 4 siłowniki w Q2 i dwa siłowniki w Q1. Leci mi program wygrzewania podlogowki i nie wiem jak tym smartem otworzyc nitki. Help.

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka


Siłowniki są NC. Co zrobić aby ten Double Smart poruszył te elektrozaworu. Chciałbym je otworzyć na maxa, a potem już pod scenę ustawić.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2020, 02:16:02 pm wysłana przez Tyskirulez »
*

Offline Tyskirulez

  • * 13
  • 0
  • Nazwa i wersja ID: Radosław Paździor
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 24, 2020, 02:17:31 pm »
Dodając nowe urządzenie jako inne i wybrać Termostat.
Co znaczy jako inne? Kiedy to się wybiera?

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka

*

Offline Tyskirulez

  • * 13
  • 0
  • Nazwa i wersja ID: Radosław Paździor
Odp: Ogrzewanie podłogowe
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 24, 2020, 04:07:42 pm »
Ok. Znalazłem. Jak się naciska plusik to są trzy opcje do wyboru i ta trzecia to inne.

A więc. Dodałem strefę. Ustawiłem temp. I nie otwierają się siłowniki. Ktoś wie czemu?

Wysłane z mojego SM-A217F przy użyciu Tapatalka