Z ciekawości podpiąłem nieużywany UBS (w sensie innych planów zagospodarowania, bo koncepcje się mi wciąż zmieniają

) z czterema dallasami (nigdy wcześniej nie próbowałem takiej konfiguracji) i rzeczywiście był problem z działaniem (w testowej centralce, która jest obecnie na bieżącym sofcie 7.0.25). Pierwsze parowanie zakończyło się totalnym niepowodzeniem, przy drugim (po wcześniejszym resecie - klawisz B + zasilanie, próbowałem parę razy, bo takie istotne kwestie zawsze są opisane w sposób umożliwiający różną interpretację

a brak LED nie ułatwia życia w tym wypadku) sparował się poprawnie (prawie).
Faktycznie świeżo po udanym sparowaniu coś nie było ochoty na poprawne działanie wejść binarnych, restartowanie engine nie pomagało, a na koniec chciałem podejrzeć parametry i w parencie wrzuciłem sobie podgląd na wszystkie 14 parametrów co całkiem uwaliło działanie - zniknęły wszystkie child'y, a sprawę ostatecznie rozwiązało wyłączenie centralki oraz sensora i ich ponowny start, ale…
UBS po prawidłowym sparowaniu pojawia się jako
TRZY MotionSensory, a nie dwa (jeden jest parentem dla wszystkiego, a dwa pozostałe to child, które są faktycznymi wejściami) oraz 4 x Universal temperature (oczywiście to też są 4x child)
w fabrycznej konfiguracji wejścia są typu "normalnie zamknięty" (NC), więc wyzwolenie masz po rozwarciu styków, a nie po zwarciu (konfigurację załatwia parametr 3 i 4)
PS mój się zgłasza jako FGBS321 (?! w każdym razie na pudełku było FGBS-001 v2.1)
1.7.987 to jest 7.0.23, ale próbowałem kiedyś UBS na chyba jeszcze wcześniejszej wersji softu i też działał (i też się pojawiał jako 3 czujniki)