Jakby jeszcze producent dodał furtkę po EHT to była by bajka.
Ja dogadałem się z producentem (nie chcę tu podawać nazwy) i kupiłem centralkę rekuperacyjną bez regulacji, oczywiście dużo taniej.
Wszystkie wymienione funkcje mogą być sterowane bezpośrednio przez nasze centralki (ja Fibaro).
Steruję wentylatorami z silnikami EC sygnałem PWM z RGBW w zależności od stężenia CO2 (kilka progów) + przyciski w kibelku, łazience, okap. Z kominkiem to dobry pomysł.
Tu uwaga - standardowy sygnał w regulacji PWM to 1-10 kHz, RGBW daje 244 Hz. Wentylator jednego producenta mi pływał.
Bypas otwieram, gdy jest oferta (i zapotrzebowanie) chłodu lub ciepła w świeżym powietrzu - porównuję temperatury: pomieszczenia (nie w kanale odciągowym), zadaną i świeżego powietrza. Bypas otwiera się tylko czasami wiosną i jesienią. Uważam, że przy tak małej wydajności jest zbędny i niewarty sterowania.
Nagrzewnicy elektrycznej też nie włączam, wymiennik przez pierwszą zimę nie zamarzł.
W załączeniu wykres mojego stężenia CO2 z sypialni (niebieski), gdzie niestety nie mam dociągniętej wentylacji i salonu (zielony) z wentylacją. Niestety przy szczelnych i zamkniętych oknach nie mam w nocy komfortowego poziomu <1000 ppm. Podobno ja spalam moje piwko